Anmälarens uppgifter
Anmälaren har uppgivit att hon blivit uppringd av Seniortelefoni Sverige AB i marknadsföringssyfte, trots att hon visat att hon inte vill ha sådana samtal genom att anmäla sitt telefonnummer till spärregistret NIX-telefon. Anmälaren anger att hennes minne med åldern börjat svika och att hon haft problem med företag som försökt sälja på henne avtal. När det gäller detta avtal så fick hon den 18 november 2016 ett brev och hälsades välkommen med bekräftelse att hennes tidigare abonnemang upphör samma dag. Det fanns inga uppgifter om företaget. Brevet kom nästan en månad efter telefonsamtalet och anmälaren ställer sig frågan om det kan vara en strategi hos företaget att inte skicka bekräftelsen förrän ångerfristen säkert passerat. Samtalet ringdes den 20 oktober 2016.
Uppgifter från Föreningen NIX-Telefon
Nämnden har från Föreningen NIX-Telefon inhämtat att anmälarens telefonnummer infördes i spärregistret den 2 maj 2015.
Företagets uppgifter
Seniortelefoni Sverige AB anger att företaget köper sina ”leads” från olika marketingföretag som erbjuder sina testlistor från olika kategorier. En av dessa är MD Marketing, vilket i sin tur lovar att materialet som Seniortelefoni Sverige AB köper från företaget är kontrollerat mot NIX. Efter att Seniortelefoni Sverige AB har uppmärksammat problem med denna leverantör har företaget avslutat samarbetet.
Efter att ha lyssnat på ljudfilen från det aktuella telefonsamtalet, och alla motfrågor som ställts är det svårt för företaget att förstå att kunden trots sin höga ålder inte förstått vad saken gällde. Avtalet som anmälaren refererar till är inkopplingsbrevet som är daterat 18 november 2016. Anmälaren är inkopplad hos företaget den 16 november 2016. Anmälaren har alltså mottagit ett välkomstbrev som är daterat den 13 oktober 2016, samma dag som säljdatum. Det framgår av anteckningar från kundrelationen mellan anmälaren och företaget att Seniortelefoni Sverige AB pratat med anmälarens dotter den 21 december 2016 och att anmälaren valt att stanna kvar hos företaget som kund.
DM-nämndens bedömning
Marknadsföring per telefon till konsument vars telefonnummer fanns i spärregistret NIX-Telefon
19-21 §§ marknadsföringslagen innehåller bestämmelser om obeställd reklam. Av dessa följer att en näringsidkare inte får rikta marknadsföringserbjudanden per telefon till fysiska personer som tydligt motsatt sig sådana samtal. Personer som anmält sina telefonnummer till spärregistret NIX-Telefon anses i lagens mening tydligt ha motsatt sig att ta emot marknadsföringserbjudanden per telefon.
Enligt reglerna för NIX-Telefon, vilka fastställts i en överenskommelse med Konsumentverket, är det – som huvudregel – inte förenligt med god marknadsföringssed att i försäljnings-, marknadsförings- eller insamlingssyfte ringa till konsumenter vars telefonnummer är införda i spärregistret NIX-Telefon.
I reglerna för NIX-Telefon anges undantag där det inte anses strida mot god sed att i ovan nämnda syften kontakta konsumenter vars telefonnummer finns i spärregistret. Ett sådant undantag är när det föreligger ett etablerat kundförhållande (ingånget avtal) mellan marknadsföraren och konsumenten och samtalet avser erbjudanden om samma typ av varor eller tjänster eller när konsumenten lämnat sitt uttryckliga medgivande till att bli kontaktad. Ett kundförhållande ska anses bestå även en tid efter det att avtalsförpliktelserna fullgjorts, normalt minst sex månader därefter men inte mer än ett år.
Seniortelefoni Sverige AB har inte motsatt sig att telefonsamtalet skett såsom anmälaren gjort gällande. Under dessa omständigheter finner DM-nämnden att inget av undantagen i reglerna för NIX-Telefon är tillämpligt och att samtalet i denna del skett i strid mot god sed vid direktmarknadsföring.
Otillbörlig marknadsföring
Marknadsföringslagen (2008:486) innehåller bestämmelser om vilseledande och otillbörlig reklam. Bland annat föreskrivs enligt 5 § att marknadsföring ska överensstämma med god sed.
Internationella handelskammarens (ICC) Regler för reklam och marknadskommunikation föreskriver bland annat att marknadsföring ska vara laglig, hederlig och vederhäftig samt att den inte får utformas på ett stötande sätt. Marknadsföringen ska utformas med vederbörlig känsla av socialt och yrkesmässigt ansvar. Den ska vidare vara förenlig med vad som inom näringslivet uppfattas som god affärssed. Ingen kommunikation får vara utformad så att allmänhetens förtroende för marknadsföringen skadas. ICC:s regler föreskriver även att konsumenten ska få information om vilka åtaganden som erbjudandet innebär (artikel C1). Att marknadsföraren är skyldig att tillse att konsumenten är väl införstådd med de villkor som gäller för avtalet framgår även av Föreningen Kontakta/SWEDMA:s etiska regler för telemarketing.
Det bör i detta sammanhang även nämnas att det enligt 8 § marknadsföringslagen (2008:486) är förbjudet med vilseledande marknadsföring. Mot bakgrund av de uppgifter som framkommit från såväl anmälaren som företaget får det inte anses styrkt att företaget agerat på ett sätt som strider mot god sed vid direktmarknadsföring. Därmed anser DM-nämnden att marknadsföringen inte varit otillbörlig.
Med detta uttalande är ärendet avslutat.
Detta uttalande har avgivits av nämndens ordförande i samråd med nämndens sekreterare.
Etiska nämnden för direktmarknadsföring
Per Eklund, Ordförande o Axel Tandberg, Sekreterare