Anmälarens uppgifter
Anmälaren har uppgivit att han vid ett flertal tillfällen tagit emot oadresserad reklam från Svensk Direktreklam i Uppsala, trots att han med en Nej tack-skylt på sin brevlåda visat att han inte ville ha oadresserad reklam.
Företagets uppgifter
Svensk Direktreklam betonar att man är mycket noga med att följa de etiska regler som finns inom företagets bransch, där respekt för nej-tack skyltar enligt Svensk Direktreklam utgör en av de viktigaste.
Som en del av företagets rutiner så informerar man varje ny utdelare om de riktlinjer som gäller men oaktat denna information så händer det vid enstaka tillfällen att hushåll som undanbett sig reklam, erhåller detta. I utredningen av detta ärende har det visat sig att det har varit en ny utdelare på distriktet som missat nej-tack skylten på denna adress. Företaget beklagar att man i detta ärende har brustit i sina rutiner och att anmälaren därmed mottagit reklam trots att han undanbett sig detta.
Företaget beklagar det inträffade och anför slutligen att man i detta specifika fall har kontaktat utdelaren och åter igen påtalat vikten av att nej-tack dekaler ovillkorligen måste respekteras.
DM-nämndens bedömning
Enligt artikel C14 i Internationella handelskammarens (ICC) ”Regler för reklam och marknadskommunikation” ska marknadsföraren respektera system som ger konsumenter möjlighet att visa att de inte vill ha oadresserad direktreklam. Ansvar för att reglerna efterlevs åvilar enligt artikel 23 i samma regelverk den vars produkter marknadsförs, reklambyrån eller annan kommunikationsproducent samt utgivaren, medieföretaget eller annan uppdragstagare/ leverantör.
Branschorganisationen SWEDMA har i sitt ”Program om god sed vid direkt marknadsföring som inte begärts” angivit att det strider mot god sed vid direktmarknadsföring att dela ut oadresserade kommersiella reklamförsändelser till hushåll som genom klart och entydigt anslag vid brevlådan avböjt sådana försändelser (s.k. stoppdekal eller Nej tack-skylt).
I 5 § marknadsföringslagen (2008:486) framgår det att all marknadsföring ska stämma överens med god marknadsföringssed och i övrigt vara tillbörlig mot konsumenter och näringsidkare. DM-nämnden har vid flera tillfällen uttalat att nämnda regler ger uttryck för god sed vid direktmarknadsföring.
Slutligen bör det även noteras att det följer av 21 § samma lag att utdelning av oadresserad direktreklam inte är tillåten om konsumenten tydligt motsatt sig detta. Ett sådant motsättande kan göras genom en Nej tack-skylt (se prop. 1999/2000:40 s 41). Artikel 1 i ICC:s ”Regler för reklam och marknadskommunikation” fastslår att all reklam måste följa rådande lagstiftning (i detta fall rådande marknadsföringslagstiftning).
Då Svensk Direktreklam i Uppsala har inte motsatt sig uppgiften att oadresserad reklam delats ut till anmälarens adress, finner DM-nämnden att företaget brutit mot god sed vid direktmarknadsföring.
Med detta uttalande är ärendet avslutat.
Detta uttalande har avgivits av nämndens ordförande i samråd med nämndens sekreterare.
Etiska nämnden för direktmarknadsföring
Per Eklund, Ordförande o Axel Tandberg, Sekreterare